Exposició “Drets humans” en la Sala de Exposiciones Cajasur
Del 03.03.2023 al 17.04.2023
Des del Govern de les Illes Balears, apostam fa ja quatre anys per una idea compartida amb la Fundació Baleària i Art amb B per crear exposicions que impulsessin el desenvolupament cultural i la cohesió social dels territoris banyats pel Mediterrani. Al llarg de cinc edicions, hem possibilitat que artistes, majoritàriament de les Illes Balears, s’expressin artísticament sota un tema comú, ja fos la música, els objectius de desenvolupament sostenible o la mar. Els resultats han estat molt enriquidors. Les nostres exposicions han permès que artistes de tots els racons del Mediterrani hagin pogut compartir les seves experiències, mostrar el seu treball en diferents formats i disciplines, il·luminar nous projectes gràcies a aquest punt de partida i, també, despertar sensacions en tots els assistents que han pogut admirar les seves creacions en totes les mostres itinerants.
Ara tenim una nova oportunitat d’avançar en aquesta línia amb obres inspirades per la declaració dels drets humans de les Nacions Unides el 1948. «Els drets humans dels Baleàrics» és la cinquena proposta organitzada per la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura amb la col·laboració de la Fundació Baleària. Els assistents podran gaudir de la pintura, escultura, gravat i ceràmica de 18 artistes: Guillem Aulí, Núria Bosch, Dolors Comas, Marian F. Moratinos, Pau Garriga Camps, Pedro Maria Asensio, Álvaro Mendoza, Carles Moll Taltavull, Damià Ramis, Ana Uceda, Tià Zanoguera i Toni de la Mata són els representants de les Illes Balears; als quals se sumen Pepa Espasa, Paqui Revert i José Juan Vidal Porres per part de la Comunitat Valenciana; Adrián Durá Reina, de Ceuta; i els andalusos Carmen Lloret Mesa i Emilio Pérez Gallego.
Sense abandonar el caire social de la sèrie Baleàrics, unim art i reflexió per continuar dinamitzant les arts visuals i promovent la projecció exterior dels nostres creadors. Segur que, novament, admirarem la denúncia social, els traços, els colors i, en definitiva, l’inesgotable art de mirar i mirar-nos en la bellesa de l’expressió artística del talent sorgit de les Illes Balears i de la nostra fèrtil mar Mediterrània.
Miquel Company i Pons.
Conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears
tan próximos y tan pequeños que no aparecen en ningún mapa. (...) Si esos derechos no significan nada en estos lugares, tampoco significan nada en ninguna otra parte.
Sin una acción ciudadana coordinada para defenderlos en nuestro entorno, nuestra voluntad de progreso en el resto del mundo será en vano”.
Eleanor Roosevelt
Entre el inmenso legado que dejó Eleanor Roosevelt, Primera presidenta de la Comisión de Derechos Humanos de la Unión Europea, se hallan cientos de frases inspiradoras que analizan la condición del ser humano y sus acciones. Pionera de la práctica “coach” de nuestra era, no se equivocaba al manifestar la necesidad de aunar esfuerzos, actuando de manera conjunta, con el fin de procurar el avance a favor del desarrollo mundial mediante la defensa y exaltación de los derechos humanos.
La quinta edición de Baleàrics aborda la temática de los Derechos Humanos desde una visión colectiva que ha reunido a veinte artistas de la cuenca oeste del mediterráneo. La colección, compuesta por una variada selección de pintura, escultura, fotografía, grabado y cerámica, refleja la variedad de estilos y técnicas plásticas contemporáneas. Desde una interpretación personal, cada autor aborda la temática común de los derechos humanos reflexionando sobre su papel en la sociedad desde su proclamación en la Asamblea General de las Naciones Unidas celebrada en París en 1948 hasta la actualidad.
El arte es un catalizador de ideas, un impulsor de imágenes que interpelan a la conciencia del hombre. Es una invitación a despertar emociones, valores y creencias desde la creatividad, una manera de reflexionar sobre la existencia del hombre y su comprensión en un mundo cada vez más incierto y vertiginoso que parece avanza irremediablemente hacia la deriva. Un mundo en que urge reactivar la esencia de los derechos humanos.
Gracias a su comisario Antoni Torres, Baleàrics cobra vida con una nueva edición que cuenta como siempre, con la inestimable colaboración de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern balear. Desde la Fundació Baleària, es una satisfacción poder formar parte de este proyecto expositivo que ha reunido, a lo largo de cinco años, a casi un centenar de artistas del Mediterráneo.
En homenaje a la figura de Eleanor Roosevelt, Baleària ha dado nombre al primer fast ferry del mundo que navega con motores propulsados a gas natural. Es, como mínimo, una muestra del compromiso social de una naviera que aboga por la innovación y la sostenibilidad. El espíritu de la impulsora de la Declaración de los derechos humanos, escritora y activista de la igualdad de género y los derechos civiles navega con rumbo firme recordando su increíble labor.
Las Lonjas de la Cultura, conectadas entre sí a través del Mediterráneo, serán estos “lugares próximos” que acojan la esencia de los derechos humanos universales a través del arte.
Sandra Pilato Iranzo. Fundació Baleària
ELS DRETS HUMANS DELS BALEÀRICS
La nostra mar, la Mediterrània, sempre ha creat llaços entre les terres banyades per les seves aigües. Llaços no sempre indestructibles: sovint s’han romput i s’han tornat a teixir. De vegades han durat molt; d’altres han estat efímers. Però el temps que ens ha tocat viure, temps de greus problemes però també de grans innovacions, ha afavorit, gràcies a les noves tecnologies de comunicació, l’enfortiment d’aquests llaços, que han esdevingut gairebé irrompibles.
L’art no ha tengut tan fácil superar les fronteres naturals marcades per les magnífiques aigües blaves i transparents. Per això l’any 2018 va néixer de la mà de la Fundació Baleària i el Govern de les Illes Balears el projecte Baleàrics. L’objectiu era molt clar: posar a l’abast dels artistes de les Illes i de les costes mediterrànies un espai de trobada, on poguéssin compartir la condició de creadors persones d’orígens i condicions molt diferents.
En aquesta cinquena edició de Baleàrics han passat més de 60 artistes de les Illes Balears, País Valencià, Andalusia, Ceuta i Argèlia: cada vegada hem anant incorporant nous territoris amb la voluntat de teixir lligams, superar barreres i créixer tot arreu de la Mediterrània.
Que aquesta nova entrega de Baleàrics serveixi per enfortir lligams, acostar inspiracions i colors i donar visibilitat als artistes mediterranis de diferents indrets.
No puc deixar d’agrair una vegada més a la Fundació Baleària la bona feina que fa i l’empenta que dóna als artistes per mitjà de les seves Llotges de la Cultura, i a la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, que fa posible mitjançant el voluntariat que aquests projectes vagin endavant.
Els temes de les exposicions de Baleàrics sempre duen missatge. El d’enguany és possiblement més fort que el d’altres anys. No respectar ls Drets Humans és fer passes enrere molt ràpides i no ens ho podem permetre. Per això esperam que l’exposició serveixi per gaudir de l’art dels nostres artistes, però també per a prendre consciència que el món el feim entre tots, que les coses bones que hem aconseguit no les hem de deixar perdre, i que val més deixar enrere les dolentes.
Que l’art ens serveixi d’inspiració per a aconseguir un món millor. Gaudiu-ne.
Antoni Torres Martorell.
Comissari de l’exposició Baix el lledoner
Guillem Aulí (MALLORCA)
Mourad Belmekki (ARGELIA)
Núria Bosch (MALLORCA)
Dolors Comas (MALLORCA)
Toni de la Mata (MALLORCA)
Pepa Espasa (ALACANT)
Marian F. Moratinos (MALLORCA)
Pau Garriga Camps (MENORCA)
Nabila Hennaoui (ARGELIA)
Carmen Lloret Mesa (ALGECIRAS. CADIZ)
Pedro Maria Asensio (EIVISA)
Álvaro Mendoza (FORMENTERA)
Carles Moll Taltavull (MENORCA)
Emilio Pérez Gallego (TARIFA)
Damià Ramis (MALLORCA)
Adrián Reina (CEUTA)
Francisca Revert (VALENCIA)
Ana Uceda (MALLORCA)
Jose Juan Vidal Porres (ALACANT)
Tià Zanoguera (MALLORCA)
Fuentes fotografías y textos 👉 Catálogo exposición coordinado por Art amb B
Comentarios
Publicar un comentario